Pyöräkirppis, jossa parannetaan maailmaa

Jutun kirjoittaja Johanna Lampinen pyörien huoltotöisssä Maailmanpyörä Koroinen ry:ssä

Voiko tämä olla mahdollista?

Koroisten tilan vanhassa navetassa osoitteessa Koroistentie 2 on vuodesta 2014 toiminut pyöräkirppis, jonka toiminnasta vastaava yhdistys uskoo, että oikealla tavalla järjestettynä pyörien huolto on samalla keino parantaa maailmaa. Tästä kertoo yhdistyksen komea nimikin: Maailmanparannusyhdistys Maailmanpyörä Koroinen ry

Koroinen.fi:n toimitus pyysi yhdistystä selvittämään hiukan laajemmin, miten tällainen toiminta-ajatus toimii käytännössä. Sehän muistuttaa ihanteellisen taiteen tavoitetta. Voiko se olla mahdollinen tapa toimia reaalimaailmassa?

Seuraavassa Maailmanpyörä Koroinen ry:n sihteeri ja pyörien huoltaja Johanna Lampinen selvittää pyöräkirppiksen syntyä, toiminta-ajatusta ja tulevaisuuden näkymiä.

Asetettuun kysymykseen ei kuitenkaan pyritä antamaan ehdotonta vastausta. Parhaimmassa tapauksessa se herättää lukijassa ajatuksia.

Koroisten tilan vanha navetta tänään. Kirjoittaja täsmentää neuvoin: ”Polkupyöräkirppis Maailmanpyörä Koroinen. Vanha navetta Koroistentie 2:ssa, jonka pihalla sunnuntaisin klo 12 – 16 myydään polkupyöriä. Sisältä löytyvät tilat, joissa on lisäksi myytäviä lastenpyöriä, pyöränosia ja pyöräverstas. Ulko-oven oikeassa reunassa on lappuja, joilla voi merkitä lahjoituksiksi annettavat pyörät ja tavarat silloin, kun paikalla ei ole yhdistyksen jäseniä.”

Yhdistyksen perustaminen ja perustajat

Maailmanparannusyhdistys Maailmanpyörä Koroinen ry avasi ovensa Koroisten tilalla vanhassa navetassa osoitteessa Koroistentie 2 vuonna 2014. Pertti Mikkonen (Pepe), Josua Gierens ja Simo Rajala olivat päättäneet perustaa yhdistyksen, joka lahjoitettuja polkupyöriä huoltamalla ja tällaisista pyöristä otetuilla varaosilla voisi saada tuloja ja pyöriä raha- ja tavaralahjoituksia varten.

Yhdistyksen valoisa sisääntulotila ja kahvihuone

Yhdistyksen runollinen tarkoitus

Yhdistyksen tarkoitus onkin maan, ilman ja pyörien parannus, johon yhdistyksen nimikin moniselitteisesti viittaa. Yhdistyksessä huolletaan ja kunnostetaan pyöriä Pepen sanoin ihmisyyden, eläimellisyyden, kasvillisuuden, rauhan ja rakkauden puolesta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Mikkonen, eli Pepe työpisteesään. Kirjoittaja luonnehtii häntä seuraavasti; ”Yhdistyksen perustaja ja sydän – ihmisyyden, eläimellisyyden, kasvillisuuden, rauhan ja rakkauden puolustaja.

Yhdistyksen toiminta

Maailmanpyörä vastaanottaa polkupyöriä, polkupyöränosia, pyöränrämiä ja -romuja, sillä järkevä kierrätys kuuluu yhdistyksen toimintaperiaatteisiin. Jos pyörää ei saada kunnostettua, siitä otetaan talteen arvokkaita osia.

Talteen otettuja pyörän napoja

Pyörälahjoitukset

Lahjoitukset voi jättää vanhan navetan joen puoleiselle ovelle, jonka pielessä roikkuu pyörälahjoitus-lappuja. Yksityisiltä henkilöiltä, taloyhtiöiden isännöitsijöiltä ja yhteistyöjärjestöiltä on pyörälahjoituksia ja käyttökelpoisia polkupyöränosia tullut koko toiminnan ajan, ja arvostamme näitä lahjoituksia suuresti.

Jäsenten erilaiset roolit ja toimet

Yhdistys on nyt toiminut menestyksekkäästi kuuden vuoden ajan. Aktiiveina on kymmenisen jäsentä, joilla on erilaisia tehtäviä. Jotkut korjaavat polkupyöriä, jotkut auttavat kävijöitä pyörän korjauksessa, jotkut myyvät pyöriä ja pyörän osia.

Välillä yhdistyksen jäsenet kuljettavat metalli- ja rengasjätettä kaatopaikalle. Myös kirjanpidossa ja toiminnantarkastajina häärii yhdistyksen aktiiveja.

Lisäksi yhdistyksen toimintaan osallistuu ajoittain työharjoittelijoita, -kokeilijoita ja TET-harjoittelussa toimivia koululaisia. Yhdistyksellä ei ole palkattua henkilökuntaa.

Vuoden 1993 pyöränäyttelyn ”Pyörällä päästään” teos ”Ankka”, tekijöinä Tero Kunnas ja Jari Uusitalo. Pyörää esittelee kuvassa Pertti Mikkonen. Myytävä pyörä tämäkin

Aukioloajat ja tiedotus

Polkupyöriä ja pyöränosia on koko toiminnan ajan myyty ja myydään jatkossakin ympäri vuoden aina sunnuntaisin kello 12–16. Keväisin on pidetty suuret polkupyörien myyntimarkkinat, jotka koronakeväänä 2020 jouduttiin jättämään väliin.

Yhdistyksen toiminnasta tiedotetaan ”Maailmanpyörä Koroinen” Facebook-sivuilla. Usein myyntipäivistä ilmoitetaan myös Turun Sanomien verkkojulkaisussa TS menovinkit.

Tilastoa toiminnastamme

Raha- ja tavara-avustuksia maailman hyvyyden lisäämiseksi on ajanjaksolla 1.4.2014–31.3.2020 annettu lähes 30 000 euroa eri yhteistyökumppaneillemme. Näitä yhdistyksiä ovat muutamia mainitakseni muun muassa:

  • Amnesty international,
  • Lääkärien sosiaalinen vastuu,
  • antimilitaristit,
  • Klovnit ilman rajoja,
  • SETA ry eli seksuaalinen tasavertaisuus,
  • Suomen pakolaisapu,
  • Siemenpuusäätiö ja
  • Luonnon perintösäätiö .

Pyörälahjoituksia on tuona samaisena aikana annettu tarvitseville noin 200 kappaletta.Omia polkupyöriä huoltavia ihmisiä on vuosien varrella opastettu ja autettu runsasta tuhatta henkilöä.

Kiitos pitkäaikaiselle toimijalle

Yhdistyksen puheenjohtaja Pepe on ollut mukana yhdistyksen koko toiminnan ajan. Hän on kantava voima, yhdistyksen sydän ja hän työskentelee päivittäin pyöräkirpparilla lukuun ottamatta ajanjaksoja, jolloin hän viettää aikaa maalla.

Taideteos, tekijöinä Lotta Leka ja Pepe, ks. video https://www.facebook.com/252427964930074/videos/733776383461894

Myös pyöräkirppiksen taiteellinen ja esteettinen puoli kukoistaa Pepen ansiosta. Hän on tehnyt pyörätaideyhteistyötä taiteilijoiden kanssa vuosien ajan, muun muassa myös yhdistyksen jäsenenä toimivan varapuheenjohtaja Lotta Lekan kanssa.

Myytäviä Pepen valmistamia pienoispuuveneitä

Pepen omia muita töitä ovat pyöräkirppiksellä pienoispuuveneet, joita myymme yhdistyksen toiminnan hyväksi.

Kirjoittaja:

Johanna Lampinen, Maailmanparannusyhdistys Maailmanpyörä Koroinen ry:n sihteeri

Maaailmanpyörä. Tekijä Pertti Mikkonen

Valokuvat:

Timo Leinonen

KoroiSet -lehdessä julkaistut aiheeseen liittyviä juttua:

  • Johanna Lampinen. ”Koroisten kylässä avattu Pyöräkirppis”. KoroiSet 2/2014, s. 9.
  • Johanna Lampinen. ”Pepe Mikkosen ja Teemu Erkon haastattelu aiheena Maailmanpyörä Koroinen – Pyöräkirppis”. KoroiSet 2/2017, s. 10.