Spinoza ihmisenä ja ajattelijana. FiloCafe – ilta 8.5.2018 kello 17.00 – 18.30.

Kaisa Pakkala

FM, terveydenhuollon lehtori Kaisa Pakkala kertoo Pienessä Kirjapuodissa 8.5.2018 kello 17.00 alkaen Spinozasta, hänen elämästään ja ajatuksistaan. Alustuksen otsikkona on:

Benedictus de Spinoza (1634 -1677), siunattu

Spinozan suku pakeni juutalaisvainoja aikansa suvaitsevaisimpaan maahan Hollantiin. Suurimmat vainot Spinoza kuitenkin koki oman sukunsa ja seurakuntansa taholta. Nuorena miehenä hän protestoi rohkeasti uskonveljiensä ajatuksia ja julkaisi teologis- poliittisen manifestinsa.

Tultuaan kirotuksi ja vainotuksi, hän otti lusikan kauniiseen käteen, muutti maaseudulle Haagiin ja elätti itsensä silmälasien linssien hiojana. Ystävät julkaisivat hänen pääteoksensa Etiikka hänen varhaisen kuolemansa jälkeen 43 vuotiaana. Hän kuoli alansa ammattitautiin, keuhkotautiin eli pölykeuhkoon.

Etiikassaan Spinoza esittää teoriansa, jonka mukaan ihmisen tulee kehittää ajatteluaan rationaaliseen ja siitä edelleen intuitiiviseen suuntaan, joka on korkein ajattelun taso.

Lisätietoja Spinozasta ja hänen filosofiasta löytyy esimerkiksi seuraavista linkeistä:
  • https://fi.wikipedia.org/wiki/Baruch_Spinoza
  • https://filosofia.fi/node/4961

Tervetuloa kuuntelemaan, keskustelemaan ja hakemaan uusia ajatuksia!
Oviraha 5 euroa, sisältää kahvin tai teen.

Tilaisuus alkamassa

Spinozan elämä ja ajattelun esittely synnytti vilkkaan ja virkistävän keskustelun. Kiitos tästä alustajille ja kaikille osallistujille!