Aurajokilaakson kansallismaisemaa vaalimaan perustetun Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Sinikka Paulin julistettiin HaliSakaksi HaliSillallassa 19.5.2022. Koroinen.fi:n toimitusneuvoston jäsen, Pirjo Ranti kävi haastattelemassa HaliSakkaa, jonka työn jälki näkyy niin Halisten kosken alueella kuin tämän nettijulkaisun Koroinen.fi sivuilla. Jälkimmäisestä nimittäin löytyvät vanhojen Koroiset -lehden sivuilta hänen lukuisat kirjoitukset menneiden kesien ohjelmista, Myllärin talosta, Vesilaitosmuseosta, vesialueiden tutkimustuloksista säätiön esittelyyn.
Voitko aluksi lyhyesti esitellä itseäsi?
Työskentelen Aurajokisäätiön toiminnanjohtajana. Työpaikkani on Halistenkosken rannalla historiallisessa Myllärintalossa. Lapsuuteni ja kouluvuoteni vietin Mynämäen Mietoisissa, joka tuolloin oli vielä oma pieni noin 1500 asukkaan kuntansa. Elämä siirsi sittemmin kotipaikan kahdenkymmenen Turku-vuoden kautta Kemiönsaarelle Pedersån merimaisemiin.
Kiinnostus ihmiselämään, kansankulttuuriin ja luontoon vei maalaistalon tyttären Turun yliopistoon opiskelemaan humanistisia aineita. Ensimmäiset työpaikat liittyivät vanhan rakennuskannan luettelointiin ja tehtäviin kotiseutumuseoissa. Niistä matka jatkui työvuosiin Aurajoen varrelle, Nautelankoski-säätiöön ja Liedon Vanhalinnaan. Tämän jälkeen työskentelin EU-rahoituksen parissa Leader-toimintaryhmässä, kunnes nykypäiviin jatkunut pestini Aurajokisäätiössä avautui tuoden mahdollisuuksia työskennellä monipuolisesti Aurajoen maiseman, historian ja luonnon parissa.
Kerrotko Aurajokisäätiöstä, mikä on Aurajokisäätiö, mikä on sen toiminta-ajatus?
Aurajokisäätiö on pieni ruohonjuuritason toimija, jonka tehtävänä on edistää Aurajoen ja jokivarren hyvinvointia monella sektorilla, esimerkiksi virkistystoiminnan ja luonnonsuojelun kautta. Halisten alueella olemme muun muassa tehneet perinnemaiseman hoitotyötä Virnamäellä, järjestäneet retkiä ja kanoottivuokrausta, torjuneet haitallisia vieraskasveja ja hoitaneet Myllärintaloa ja Turun vesilaitosmuseota. Säätiö perustettiin jo 1993, joten tänä vuonna tulee 30 vuotta täyteen jokityötä.
Olet toiminut jo vuosia Aurajokisäätiön toiminnanjohtajana ja näin ollen myös Halinen-Räntämäki ry:n yhteistyökumppanina. Millaisena näet alueella toimivien järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön, mikä on kaupungin rooli?
Olemme tehneet Halinen-Räntämäki ry:n kanssa mukavaa ja hedelmällistä yhteistyötä, siitä suuri kiitos! Alueella on paljon hyviä pieniä toimijoita ja näkisin, että kaupungilla on tärkeä rooli yhteistyön koordinoijana ja viestinnän asiantuntijana, esimerkiksi kaupunginosaviikkojen järjestämisessä ja aluetyössä. Totta kai kaupungin avustukset ovat myös tärkeä tukipilari kaikelle yleishyödylliselle toiminnalle.
Olet kiinnostunut erityisesti kulttuurista ja luonnosta. Millaisia mahdollisuuksia näet Halisten ja Aurajoen alueen luonto- ja historia-arvojen näkyvämpään esille tuomiseen?
Aurajoki ja jokilaakso on ainutlaatuinen yhdistelmä luontoa, kulttuuria ja historiaa. Halistenkosken ympäristö on kaiken lisäksi helposti saavutettavissa myös julkisella liikenteellä. Turun kaupungin Asukasbudjetti-avustuksen turvin Aurajokisäätiö voi tänä vuonna kehittää Myllärintaloa, ympäristötietoisuutta ja virkistystoimintaa lasten, nuorten ja perheiden näkökulmasta, tekemisen ja kokemisen kautta. Kaikki ideat tähän ovat tervetulleita!
Millainen on Halinen asuinalueena? Mitkä ovat mielestäsi koko Halisten kaupunginosan tulevaisuuden haasteet ja kehitysnäkymät?
Halinen on jatkuvasti kehittyvä kaupunginosa. En pysty arvioimaan kokonaisuutta haasteineen, mutta olen huomannut, että monet viihtyvät hyvin täällä ja arvostavat sekä keskustan että luonnon läheisyyttä.
Myllärintalo on erittäin suosittu kahvi- ja virkistyspaikka patoympäristöineen. Millaisena näet paikan nyt ja tulevaisuudessa?
Myllärintalo ympäristöineen on tosiaan todellinen helmi ja pikku keidas Aurajoen kupeessa ja olen iloinen, että Aurajokisäätiö on saanut hoitaa sitä yhdessä Turun kaupungin kanssa. Se on vakiinnuttanut paikkansa vuosien mittaan ja olen varma, että se tulee tulevaisuudessa olemaan vielä enemmän Aurajoen ystävien yhteinen olohuone.
Sinut tunnetaan myös sujuvasanaisena kynänkäyttäjänä. Kirjoitit juttuja monista aiheista Koroiset-lehteen lähes kymmenen vuoden ajan . Millainen on kirjoittajaharrastuksesi? Toivottavasti saamme nauttia teksteistäsi jatkossakin koroinen.fi -sivuilla.
Mielelläni kirjoittelen jatkossa Koroinen-sivustolle. Juttuaiheita löytyisi kyllä vaikka millä mitoin, kunhan kynän saa kulkemaan. Olen jonkun verran kirjoittanut ja toimittanut julkaisuja kotiseutuuni Mietoisiin ja Aurajokikohteisiin liittyen.
Kiitos haastattelusta ja vielä kerran parhaimmat onnittelut Halisakka-tittelistä, Sinikka!
Kiitos myös omasta puolestani! Halisakka-titteli oli minulle mieluinen ja iloinen yllätys. Arvostan sitä erityisesti siksi, että sen myönsi paikallinen ahkera toimija.
Hyvää jatkoa työllesi!
Pirjo Ranti
Lisätietoja:
Sinikka Paulinin kirjoituksia KoroiSet -lehdissä:
- Myllärintalon toimintaa kesää odottaessa, 2/2008, s. 6.
- Maarian altaan tila saatujen tutkimustulosten pohjalta, 1/2010, s. 7.
- Kesän melontatapahtumia ja kanootin vuokraus, 2/2010, s. 18.
- Kesän tapahtumat Aurajokisäätiön näkökulmasta, 3/2010, s.2.
- Tulevan kesän melontatapahtumat Aurajoella, 1/2011, s. 6.
- Turun vesilaitosmuseon Halisten kosken rannalla, 1/2012, s. 5.
- Aurajokisäätiön tavoitteista, 1/2013, s. 16.
- Toimenpideohjelma Aurajoen tilan edelleen parantamiseksi, 4/2013, s. 6.
- Halisten koskialueen kesäiset vierailukohteet ja tapahtumat, 2/2014, s. 14.
- Myllärintalon historia ja sen nykytoimintamuodot, 1/2015, s. 5.
- Myllärintalon historian ja toiminnan esittely, osa 2, 4/2016, s. 5.
Aurajokisäätiön nettisivut löytyvät tästä