Komosten sukuyhdistys ry tervehtii Halisten kylän asukkaita!

Halisten kylä Valkkimyllynkujalta. Piirros: Martti Hänninen

Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry:llä oli ilo saada tervehdys Halisten kylän Komosten taloa pitkään hallinneen Komosten suvun päämieheltä Markku Komoselta.

Julkaisemme ala tämän tervehdyksen, jossa on samalla taustatietoja Komosten sukuyhdistyksestä. Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry on kovasti kiinnostunut osallistumaan Markku Komosen tervehdyksessään mainitsemista arvoituksien pohdintaan silläkin riskillä, vaikkemme ihan kaikkia arvoituksia onnistaisimmekaan ratkaisemaan.

Yksi näistä arvoituksista liittyy Komosten talon nimen alkuperään. Komonen sukunimenä löytyy Suomesta niin idästä kuin lännestä ilman ilmeistä sukuyhteyttä. Onko ajateltavissa, että tällainen yhteys on löydettävissä, tai viittaako Komonen -nimi johonkin erityiseen asiaan tai ominaisuuteen?

Komosten suvulta

Komosten Sukuyhdistys ry täytti 30 vuotta kaksi vuotta sitten. Ajatuksena oli aikoinaan koota Komoset yhteen. Tiesimme jo silloin, ettemme kaikki kenties ole sukua toisillemme. Kirkonkirjojen kautta yhteyttä ei ollut löytynyt ja siksi olemmekin sukunimiyhdistys.

Jäseniä meillä on tällä hetkellä noin 120 perhekuntaa ja 1-2 kertaa vuodessa ilmestyy sukulehtemme Komosten Nuotta. Sukukirjamme: Kyllähän minä sukuni suuren tunnen, saatiin valmiiksi 10 vuotta sitten ja sukujuhlille kokoonnutaan kolmen vuoden välein.

Komosia löytyy jo 1500-luvulta lähtien ympäri Suomea. Tähän päivään saakka ovat jatkuneet Karjalan kannakselta Käkisalmen ja Vuokselan haarat sekä Länsi-Suomesta Honkilahden haarat. Kommoset polveutuvat Käkisalmen Komosista.

Kaikki haarat ovat myös dna-testatut ja saatiin lopullinen vahvistus, että haarat eivät mitään sukua toisilleen. Vanhin tunnettu Komonen oli lautamies Pekka Komonen, josta on maininta vuodelta 1455 Kokemäeltä.

Komonen nimi sukunimitutkijoiden mukaan tarkoittaa kuoppaa tai onkaloa. Parhaiten meidät kuitenkin kuulemma tunnistaa isosta nenästä eli komonokasta.

Komonen-nimi on siis laajalti levinnyt jo varhaisina vuosina ympäri Suomea. Paljon olemme myös ihmetelleet, että nen-loppuinen sukunimi on ollut käytössä jo 1500-luvulla Länsi-Suomessa. Paremminhan nen-loppuiset sukunimet ovat käytössä Itä-Suomessa. Paljon on siis avoimia kysymyksiä monilla paikkakunnilla.

Halisista tiedämme, että talo on moneen kertaan vaihtanut omistajaa, joten yhtenäistä sukutarinaa ei pystytä rakentamaan mutta Halisten Komosten talon tarinan me haluaisimme selvittää.

Tarina mm. nimittäin kertoo, että Honkilahdelle saapui veneellä jokea pitkin kaksi miestä, Komonen asettui etelärannalle ja Löytty pohjoisrannalle. Olisivatkohan kenties olleet Halisista lähtöisin, Komonen ja Löytänä. Ketkä Halisten taloa asuttivat ja mitä vuosien saatossa tapahtui. 

Arvoituksia on paljon ja vastauksia vähän. Suurin kaikista on kuitenkin, miksi sukunimi oli niin laajalti levinnyt ympäri Suomea jo niin varhain.

Markku Komonen
puheenjohtaja
Komosten Sukuyhdistys ry

Kirjoittajan esittely

Markku Komonen

Komosten sukuyhdistyksen puheenjohtaja, Markku Komonen, on Vantaalla asuva 68 vuotias koneinsinööri, jolla vaimo, kaksi poikaa ja kaksi pojanpoikaa. Työuransa hän tehnyt teknisen kaupan parissa.

Sukuyhdistyksen puheenjohtajana hän on toiminut yli 20 vuotta. Sen lisäksi hän vuonna 2011 perustetun Suotniemeläiset ry:n varapuheenjohtaja. 

Suotniemeläiset ry:n tarkoituksena on vaalia karjalaisten ja Karjalasta muuttaneiden Suotniemeläisten sukujen perinteitä, historiaa ja yhdistää Suotniemeläisiä sekä ylläpitää Karjalaisia tapoja ja elämää. Suomeen kuuluessaan Suotniemi oli osa Käkisalmen maalaiskuntaa, jossa oli asukkaita 363 vuonna 1939.

Hän on myös vuonna 1948 perustetun Käkisalmi-säätiön hallintoneuvoston jäsen. Käkisalmi-säätiön tarkoituksena on vaalia entisen Käkisalmen maalaiskunnan ja kaupungin asukkaiden ja heidän perillistensä keskuudessa karjalaista yhteishenkeä sekä tukea heidän henkisiä ja taloudellisia pyrkimyksiään. Säätiön kotipaikka on Heinola.

Sukututkimuksissa hänen erityiskiinnostuksen kohde on isälinjoihin keskittyvät DNA tutkimukset.

Muuhun harrastustoimintaa kuuluu improvisaationäytteleminen, hiihto niin kesät kuin talvetkin sekä äijäjooga. 

Lisätietoja

PS. 1. Komosten suvun sukukirjan Kyllähän minä sukuni suuren tunnen Halisia koskeva osuus on luettavissa tästä linkistä.

PS. 2. Komosten jälkiä on nähtävissä myös Maarian kirkon hautausmaalla kuten kuvasta näkyy.

PS. 3. Komosten talon pihalla julistettiin eläinten joulurauha jouluna 2012.

PS. 4. Halisten kylän monisataiseen historiaan voi tutustua myös Koroinen.fi :ssa julkaistuissa kirjoituksissa, ks. niistä tästä