Endymion

RUNOILIJA JOHN KEATS AURAN RANNOILLA

Romantiikan ajan suuri runoilija John Keats (1795 – 1821) kuoli Roomassa 200 vuotta sitten. Nyt hän on herännyt henkiin Auran rannoilla, kun hänen Endymion-runoelmansa on ensi kerran suomennettu kokonaan sekä muokattu draamalliseksi runo-, musiikki- ja tanssiesitykseksi. 

Endymion – Eetu Meriö – matkansa alussa. Kuva: Maaret Perälä.

Endymion rakkauden ja tuskan tiellä.

Esitykseen on musiikin luonut Englannin kirjallisuuden asiantuntija Åbo Akademin professori Anthony Johnson. Hän määrittelee Keatsin Endymion-teoksen  (1818) eläväksi runoelmaksi unelmista unelmissa. Kertomuksessa kuun jumalatar rakastuu paimenkuningas Endymioniin 

Runoilija tutkii siinä, mitkä tekijät yhdistävät ja mitkä taas erottavat ihmisen näennäisen todellisuuden hänen mielikuvitusmaailmastaan. 

Mutta ennen kaikkea runoelma kuvaa näiden kahden maailman sopuisaa rinnakkaiseloa ja yhteistyötä. Keats tunsi nämä maailmat; hänhän oli lääkäri, jonka mielen voitti runous.

Esitykseen musiikin luonut Anthony Johnson harjoituksissa Koroisten kartanon pihalla. Kuva: Timo Leinonen

Anthony Johnsonin kirjoitus Endymionista ja siihen luomastaan musiikista löytyy tästä. Linkki tekstin suomennokseen on tässä. Johnsonin ajatuksiin runoudesta ja sen merkityksestä ihmiselle voi tutustua tästä.

Prologi Halisten Virnamäen kalliolla 7.6.2021. Kuvakaappaus Janne Peltosen luomasta videosta.

Esitykset 2021

  • FiloCafe -ilta 8.12.2021 Kahvihuone Sammakossa, katso tästä.
  • Runoelman I kirjaan perustuva Maaret Perälän dramatisoima prologi Virnamäen kalliolle 7.6.2021. Videoklippejä (Janne Peltonen) esityksestä löytyy tästä ja tästä.
  • Koko esityssarjan ensi-ilta ja prologi oli Koroisten kartanon juhlasalissa 8.6.2021. Esitys pidettiin näin sisätiloissa johtuen voimakkaasta ukkossateesta.
  • Tulevat esitykset löytyvät tästä. Niistä ja muista tulevista ilmoitetaan myös erikseen.
Noora Salonen Peonana ja Eetu Meriö Endymionins Koroisten kartanon piha-alueella. Kuvattu harjoituksista. Kuva: Timo Leinonen

Esitysten pohjana olevat runotekstit:

  • Kirja I. Endymion ja Peonan huoli, ks. tästä
  • Kirja II. Rakkautta maan alla, ks. tästä
  • Kirja III. Tuskaa meren äärellä – Glaukos ja Kirken kauhea tuomio, ks. tästä
  • Kirja IV. Työn alla, valmistunee vuoden 2022 alussa.