Jacobus Finno Kaarinassa 16.11.2024 kello 15.00

Jacobus Finnon (noin 1540 -1588) nimi löytyy Kaarinan Ladjakosken talon haltijatiedoista. Kaarinan kirkkoherra Ville Niittynen onkin esittänyt teorian, että Finno olisi ollut kotoisin Kaarinasta. Hänen kotiseudustaan ei ole varmaan tietoa.

Finno-ryhmällä ei ole omaa kantaa kysymykseen siitä, mistä Finno on kotoisin. Ryhmä joka tapauksessa iloitsee jo tästäkin syystä, että se on saanut tilaisuuden aloittaa FINNO TUTUKSI kiertueensa nimenomaan Kaarinasta. Kantaesitys 23.5.2024 oli Suomen kirkkohistorian kannalta merkittävässä paikassa, Koroisten niemellä Aurajoen rannalla, kuten Jacobus Finnon – suomalaisen suurmiehen, muistolle onkin sopivaa.

Esitys koostuu Jacobus Finnon omista teksteistä alkuperäisellä kielellä ja hänen virsikirjansa esipuheesta, joka on käännetty nykysuomeksi, jotta Finnon ajatukset ja perustelut suomenkielisille virsirunoille avautuisivat helpommin nykyihmiselle. Eli haluamme selvittää kysymystä siitä, miksi hän koki työtään tekevänsä.

Pääosassa on kuitenkin katkelma Irmeli Helinin käsikirjoittamasta näytelmästä Jacobus Finno – suomalainen suurmies. Sen on sovittanut ja ohjannut Harri Helin. Jani Saarinen on Jacobus Finno ja hänen vaimonaan Margareta Mylläriä esittää Eeva Saarinen. Kertojina ovat avioparin tytär, Agnes Finno, ja tämän aviomies Hans Plagman, joita esittävät Raija ja Hannu Tiainen. Lausujina on Turun Lausuntakerho ry:n lausujia. Musiikista ja lauluista vastaa Kaarina Peltonen ja Tanssiryhmä KUUTAR säestää tansseillaan niin näytelmää kuin lausuntaesityksiäkin.

Esitys on maksuton, ohjelma 10 euroa.

Tervetuloa!

Menneet tapahtumat


RUNOILLA ALKURÄJÄHDYKSESTÄ NYKYAIKAAN TAITEIDEN YÖNÄ 15.8.2024


FiloCafe-illat keväällä 2024

Kulttuuriravintola Viidennellä näyttämöllä keskiviikkoisin kello 19.30 – 21.00 seuraavasti:

Tammikuu31.1.Jani SinokkiVihan filosofia
Helmikuu28.2.Kirsi LehtoMaailmankaikkeuden todellisuutta kartoittamassa
Maaliskuu27.3.Terhi KatajamäkiFINNO TUTUKSI: Jacobus Finno & 1500 -luvun maailma
Huhtikuu17.4.Veli VirmajokiTulevaisuus. Ajattelu, mahdollisuudet ja vastuu
Toukokuu29.5.Tuomas TiainenOvatko väitteet humanismin kuolemasta liioiteltuja?
Kesäkuu12.6.Timo LeinonenJacobus Finno & virsikirja 500 vuotta

FiloCafe-illat 2023 syksyllä

Kulttuuriravintola Viidennellä näyttämöllä keskiviikkoisin kello 19.30 – 21.00 seuraavasti:

Syyskuu13.9.Kirsi Lehto:Maailmankaikkeuden historiaa: Tilaisuus on peruuntunut
Lokakuu18.10.Matti Taneli: Oscar Wilde Jumalasta ja uskonnosta
Marraskuu22.11.Finno -työryhmäJaakko Finnon virret ja näytelmä Finnosta Agricolan työn jatkajana
Joulukuu20.12.Timo Leinonen:Wagnerin Ring -sarjan filosofia Roger Scrutonin mukaan

FiloCafe-iltoja vuoden 2023 keväällä

FiloCafe-ilta  JOHN KEATSIN oodit Viidennellä näyttämöllä ke 15. 2. 2023 kello 19.30 – 21.00

Nuorena kuollut John Keats (1795-1821) on englantilainen, romantiikan ajan suuri ja merkittävä runoilija. Hänen sanotaan olevan runoilijoiden runoilija. Ajan kuluessa hänen merkityksensä runoilijana ja runouden pohtijana on vain kasvanut samalla säilyttänyt ajankohtaisuutensa. Hän kuvaa runoissaan sisäistä maailmaansa vaikuttavasti ja ajattomasti. Nykyajan ihmisen on helppo samaistua näihin kuvauksiin. Keatsille kauneus oli jotakin erityisen merkityksellistä. Tätä kauneutta hän myös sisällytti sisäisen maailmansa kuvauksiin. Tätä kauneutta Keats tarjoaa oodeissaan kuulijoillaan myös nykypäivänä. Niihin sisältyy myös surua ja tragiikkaa.

FiloCafe-ilta on jatkoa vuosina 2021 – 2022 toteutetulle Maaret Perälän sovitukseen ja ohjaukseen perustuvalle runo- ja musiikkiesitykselle Endymion Auran rannoilla. Siinä muusikkona ja runouden asiantuntijana toimi Åbo Akademin englannin kielen ja kirjallisuuden professori Anthony Johnson. Nyt hän kertoo Keatsin oodeista ja runoudesta yleensä ja niiden merkityksestä erityisesti englanninkielisessä maailmassa.

Timo Leinonen esittelemässä juuri julkaistua suomentamaansa Endymion-runoelmaa Turun kirjamesuilla yhdessä Endymionia esittäneen Eetu Meriön kanssa syksyllä 2021.

Keatsin tuotannon arvokkaimpina osana pidetään hänen oodejaan ja niistä erityisesti kuutta ns. suurta oodia, jotka hän kirjoitti touko- syyskuussa 1819. Endymion-runoelman suomennustyön jatkona Timo Leinonen on nyt suomentanut nämä oodit ja esittelee ne suomennoksina FiloCafe -illassa keskustelujen ja pohdintojen pohjaksi.

Paikkana on siis Turun kaupunginteatterin kulttuuriravintola Viides näyttämö, ks. tästä. Tilaisuus alkaa kello 19.30 ja päättyy 21.00. Oviraha 5 euroa maksetaan ravintolan kassalle ja siihen sisältyy kahvi tai tee.

Lisätiedot:

  1. Työkopiot Timo Leinosen suomentamista JOHN KEATSIN oodeista löytyvät osoitteesta: https://www.tapatalk.com/groups/sovittelutkf/john-keatsin-1795-1821-oodeja-t15973240.html
  2. Kevätkauden 2023 koko ohjelma löytyy tästä.
  3. Anthony Johnsonin kirjoitus Musiikin luomisesta Endymion-runoelmaan löytyy tästä.
  4. Linkit Anthony Johnsonin kirjoitukseen runoudesta löytyvät tästä
  5. Anthony Johnsonin kirjoitus Endymionista ja sen suomennoksesta, ks. tästä (englanninkielinen)
  6. Anthony Johnsonin kirjoitus Endymionista ja sen suomennoksesta, ks. tästä (suomennettu)
  7. Mediatiedote tapahtumasta, ks. tästä
  8. Atte Koskisen kirjoitus Timo Leinosen Endymion-suomennoksesta Runografi -sivulla, ks. tästä
  9. Anthony Johnsonin alustus oodeista FiloCafe -iltana 15.2.2023 löytyy tästä
  10. Anthony Johnsonin alustus oodeista FiloCafe -iltana 15.2.2023 suomennettuna löytyy tästä

Tervetuloa kokemaan, keskustelemaan ja saamaan uusia ajatuksia!

Oviraha 5 euroa, johon sisältyy kahvi tee.