ENDYMION JOHN KEATSIN MUKAAN

Runoelman ensimmäinen osa Endymion ja Peona. Kustantaja Sovittelu.TL. Hankintatiedot löytyvät tästä

Runoelma kertoo paimenkuningas Endymionin tarinan, jonka kirjoitti romantiikan ajan suuri runoilija John Keats (1795 – 1821) Homerokse n kertomusten innoittamana 1817. Se on kaunis ihmismielen ja luonnon kuvaus, jolla on paljon annettavaa myös nykyihmiselle. Näin uskoo ainakin kirjan suomentaja, Timo Leinonen.

Tapahtumien kulkua

Ensimmäisessä osassa vietetään paimenkuninkaan Endymionin kotikunnailla Latmos-vuoren laaksoissa paimenten jumalalle Panille omistettua kiitosjuhlaa. Endymion kertoo masentuneena huolestuneelle Peona-sisarelleen kohtalostaan ja rakastumisestaan kuun jumalhenkeen. Tämä on vienyt häneltä elämisen halun. Sen Peona haluaa palauttaa veljelleen

Toisessa osassa hän aloittaa retkensä maan uumenissa ja kohtaa siellä kiihkeästi rakastamansa kuun jumalattaren Cynthian. Kolmannessa osassa matka jatkuu Kirke-velhon tuomitseman, alkujaan ihmisenä eläneen merenjumalan Glaukoon luo ja sieltä vedenjumalan Neptunuksen juhliin, jossa hän kohtaa Afroditen. 

Neljännessä osassa Endymion kohtaa salaperäisen Intian neidon, joka on matkannut Intiasta saakka Bacchuksen seurueessa, ja johon Endymion ensi silmäyksellä rakastuu. 

Pari temmataan siivekkäiden ja korskeiden korppihevosten selässä korkealle tähtitaivaalle jumalhenkien maailmaan. Siellä Endymion näkee unessaan unen ja oppii tuntemaan Alakulon rauhoittavan sopen.

Maahan palatessa Intian neito kuin liukenisi ja häviäisi kokonaan Endymionin käsistä. Endymion kuitenkin vielä maahan palattuaan kuulee Intian neidon äänen ja puhuu hänelle. He suunnittelevat yhteistä tulevaisuuttaan ja elämäänsä kauniin luonnon keskellä.

Metsässä Endymion kohtaa yllättäen Peona-sisaren. Myös Intian neito ilmestyy. Endymion tajuaa aikansa päättyneen kuolevana ihmisenä ja siirtyvänsä ikuisesti elävien jumalten joukkoon Intian neidon saattamana.

Endymion hyvästelee sisarensa jälleen näkemistä toivoen ja lähtee yhdessä Intian neidon kanssa kohti tuntematonta. Neidon henkilöllisyys paljastuu samalla. Peona palaa yksin kotiinsa hämyisen metsän läpi ihmeet mielessään. 

Teossarjan hankintatiedot löytyvät tästä