Platonista ja Schopenhauerista Kaisa Pakkalan mukaan

Kaisa Pakkala

FM, terveydenhuollon lehtori Kaisa Pakkala on koko työuransa ja eläkkeellä olonsa ajan liikkunut mielenterveystyön, filosofian, psykologian ja Kirjeopisto Vian ajatusjoogan välimaastossa.

Alla on hänen alustuksiensa sisältöä FiloCafe -illoissa vuosina 2016 ja 2017 Platonista ja Arthur Schopenhaerista.

Piirteitä Platonin elämästä ja filosofiasta

Alustus 14.2.2017

1. Ylhäisaatelistoon kuuluvan nuorukaisen, Platonin (s. 428 – 348 e.kr) elämää, matkustelua ja tutustuminen mm. Pyhagoralaiseen yhteisöön.

2. Kohtaaminen, joka käynnisti filosofian histoorian: Sokrates (s. 469 – 399 e.kr) ja Platon.

3. Platonin kaksi maailmaa: ideoiden ja aistien maailmat. Sielun kuolemattomuus.

4. Platonin kasvatusmenetelmä erityislahjakkaasta lapsesta filosofiksi ja valtion johtajaksi.

5. Platonin yhteiskuntautopia.

6. Platonin Akatemia ja sen lahjakkain opiskelija: Aristoteles (s. 384 – 322 e.kr).

7. Platoninen rakkaus.

Kaisa Pakkala

Schopenhauerin elämästä ja ajattelusta

Alustus 8.3.2016

Arthur Schopenhauerin (1788-1860) nuoruus ja miehuus kuluivat taistelussa koko maailmaa vastaan. Välillä hän vaipui masennukseen ja eristäytyi muusta maailmasta. Sukurasitteena oli mielisairautta. Isoäidistä on kirjoitettu, että hän oli mielisairas ja psykopaatti. Kaksi nuorempaa veljeä olivat mielisairaita ja isä teki itsemurhan.

Arthur syntyi varakkaan aatelisperheen vanhimpana poikana. Hän ei hyväksynyt isänsä hänelle kaavailemaa kansainvälisen suurliikemiehen uraa, sillä hän halusi intohimoisesti tulla filosofiksi. Isänsä kuoltua hän lyhyessä ajassa kouluttautui filosofian tohtoriksi. Yliopistojen ovet eivät hänelle auennet, sillä hän ei hyväksynyt vallassa olevaa hegeliläistä filosofiaa.

Myöskään kustantajille tarjotut teoreettiset tutkielmat eivät kelvanneet ostajille. Arthur ei myöskään hyväksynyt saksalaisen maailman juutalaiskristillistä uskontoa, vaan löysi henkisen kotinsa intialaisesta Veda- uskonnosta.

Hän oli jo luopunut toivosta saada hyväksyntää osakseen ja alkoi kirjoittaa vähemmän teoreettista tekstiä elämässään oppimistaan asioista. Yllättäen hän alkoi saada kiinnostusta ja yhteydenottoja mm. taiteilijoilta, lakimiehiltä, sotilashenkilöiltä ja naisilta. Nämä elämänviisaudet menivät hyvin kaupaksi ostavalle yleisölle.

Viimeiset 10 vuotta elämästään hän paistatteli kuuluisuuden ja ihailun päivänpaisteessa. Hän oli myös vapaa koko elämäänsä piinanneista viettipaineista ja masennuksesta. Elämänviisaudet, jotka hän oli kirjoittanut kevyellä kädellä, tulivat oman aikansa best sellereiksi.

Vasta tässä vaiheessa yliopistomaailma huomasi hänet. Hänestä tuli vuosisadan filosofi ja onnellinen mies. Hän kuoli 72- vuotiaana elämästä kyllänsä saaneena.

Kaisa Pakkala

Arthur Schopenhauer ja pessimistin elämänviisaus

Alustus 13.9.2016

  1. Schopenhauerin elämänkulku ja persoonallisuus suhteessa hänen filosofiansa kehittymiseen. Pessimismi osana omaa filosofiaa ja persoonallisuutta.
  2. Elämän suuret vaikuttajat: Immanuel Kant, Platon, orientalisti Friedrich Mayer, Goethe, Mestari Eckart.
  3. Tosiolevainen tahto. Irrationaalinen alempi tahto ja korkeampi moraalisesti merkityksellinen tahto.
  4. Ymmärrys eli intellekti, tajunta ja muisti osana kulloistakin persoonallisuutta.
  5. Suhde juutalaiskristillisiin uskontokuntiin. Myytti syntiinlankeemuksesta ja karkoitus paratiisista. Perisynti ja metafyysinen syyllisyys.
  6. Taiteen merkitys terapeuttisena ja intuitiivisena apuna mielen hallinnassa ja tutkimustyössä.
  7. Kohtalon voima ihmisen elämänkaaressa.
  8. Antropologinen pessimismi. Schopenhauer Darwinin edelläkävijänä.
  9. Schopenhauerin pääteos: Maailma tahtona ja mielteenä. Sen hyljeksintä aluksi ja hyväksyminen vasta kun kevyellä kädellä kirjoitettu kirjanen: Elämänviisauksia ja sivuunjääneitä oli saanut yleisön suosiota.
  10. Schopenhauerin metafysiikkaa.
  11. Intialaisen brahmalaisuuden ja buddhalaisuuden vaikutus S. n filosofiaan. Ikuinen oikeudenmukaisuus ja Karman laki. Piinaajan ja piinatun kohtaaminen toisessa elämässä ja sovitus. Henkisen ja moraalisen kasvun mahdollisuus jälleensyntymien ketjussa.
  12. Mestari Eckart (1260-1330), loppuelämän suurin vaikuttaja ja esikuva.
  13. Schopenhauerin onnellinen ja seesteinen vahuus kymmenen viimeisen vuoden aikana.

Kaisa Pakkala